Kuulumisia Atlantin takaa TRB-konferenssista

Huhtikuussa Helsingissä pidettävän TRA-konferenssin (https://traconference.eu) isoveli tai -sisko, eli TRB-konferenssi, pidettiin tammikuussa Washington D.C.:ssä. Konferenssi on viisipäiväinen, ja ohjelmaa on lähes joka päivä jopa aamuseitsemästä iltakahdeksaan. Paikalla on laajasti erityisesti USA:n liikenneviranomaisia, kaupunkien edustajia, tutkijoita ja teollisuutta. Konferenssi kattaa kaikki liikennemuodot, ja rinnakkaisia sessioita onkin yli 20 – lähes koko konferenssin ajan.

Onkin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta, kirjoittaa konferenssista laajoja yleishavaintoja. Kertomuksesta tulee väkisinkin sen mukainen, mitkä aiheet liittyvät omiin kiinnostuksen kohteisiin. Itse seurasin tänä vuonna lähinnä automaatioon ja liikenneturvallisuuteen liittyviä sessioita.

Automaation vaikutuksia oli arvioitu useissa tutkimuksissa joko ajosimulaattorien tai liikennesimulointiohjelmien avulla. Ajosimulaattorikokeissa tutkittiin yleisimmin tilanteita, joissa kuljettaja joutui ottamaan auton hallintaansa ajettuaan ensin automaatilla. Vastaavasti liikennesimuloinneissa pääasiallisena tutkimuskohteena oli useimmin liikenteen sujuvuus.

Simulointien käyttö menetelminä on luonnollista nykyisessä automaation kehitysvaiheessa, jossa korkeamman tason automaattitoimintoja on vielä hyvin rajatusti muissa kuin prototyyppiautoissa. Useammassa tutkimuksessa todettiin ihmisen ja automaattiauton ”kontrollin jakaminen” haasteelliseksi. Kuinka pitää kuljettaja valmiina ottamaan auto haltuunsa tilanteessa, jossa automaation toimintarajat tulevat vastaan? Tai jos vain tapahtuu tekninen virhe, ja automaatio ei enää toimikaan. Yhdessä esityksessä oli myös onnistuneesti haettu analogioita esimerkiksi lento- ja laivaliikenteestä ja jaetusta vastuusta automaation ja ihmisen kesken.

Kokonaisuudessaan TRB-konferenssi on vierailemisen arvoinen – ehkei joka vuosi, mutta silloin tällöin. Siellä saa hyvän poikkileikkauksen erityisesti Yhdysvalloissa tehtävästä liikenteen perus- ja soveltavasta tutkimuksesta. Eurooppalaisittain vastaaviin aihealueisiin pääsee tutustumaan TRA2020-konferenssissa Helsingissä 27-30.4.2020.

Kirjoittaja:
VTT
tutkimuspäällikkö Merja Penttinen
puh. 040 554 6826, merja.penttinen@vtt.fi

Valkoisen talon julkisivu

Washington Monument
Kuvat. Tänä vuonna Washingtonissa oli aurinkoista – ja konferenssin lounastauoilla ennätti käydä hyvin katsomassa muutamia nähtävyyksiä. Kuvat Merja Penttinen.

 

 

 

 

Tagit